Istoricul localităţii

 

Satul Mușatești este cea mai veche așezare menționată pentru prima oara în scris într-un act emis la data de 1 iunie 1475, document prin care voievodul Basarab cel Tânăr (Laiota) intărește unor boieri mai multe proprietăți din zonă.

 

Fiind situată în imediata apropiere a locurilor unde s-a înfiripat încă din timpul primilor Basarabi capitala Tării Româneşti, comuna Muşăteşti alături de aşezările vecine a trăit din plin atât evenimentele legate de construcţia monumentelor de o deosebită valoare din Curtea de Argeş (Mânăstirea Meşterului Manole), cât şi evoluţia societăţii româneşti pe aceste meleaguri încă de pe vremea lui Seneslau, Tihomir, a primilor voievozi ai Ţării Romăneşti până în zilele noastre.

 

Este fără dubiu faptul că alături de aşezările de pe Valea Vâlsanului, comuna Muşăteşti a avut o viaşă străns legată de activitatea politică ce s-a desfăşurat la Curtea Domnească de Argeş. Semnificativ în acest sens este faptul că satul Stroeşti, sat de zestre al Jupâniţei Neagoslava fiica lui Vlad Vodă cel Tânăr (1510-1512), este pomenit încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân ( ând s-a făcut hotărnicia moşiei Stroeşti cu orăşenii argeşeni, fie în urma unor neînţelegeri, fie din porunca domnitorului) - Stroeşti-Argeş, documente şi mărturi de N. Leonăchescu, 1970.

Înapoi